12Ιαν

Ατομικά εκκαθαριστικά για όλους από την Εφορία

Μια ακόμη μεγάλη φορολογική ανατροπή είναι το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να έρθει μέσα στο 2019 εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Μετά το φορολογικό διαζύγιο που θα δίνεται από φέτος στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση, εξετάζεται η δυνατότητα έκδοσης ξεχωριστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για όλους. Δηλαδή και για τα ζευγάρια που θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση να εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με το ατομικό εκκαθαριστικό κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου ή θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί.

Αυτό όμως που προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ίσως για αυτό και δεν έχουν λάβει καμία απόφαση είναι ότι τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των χρεωστικών σημειωμάτων, πολλά από τα οποία θα μείνουν απλήρωτα και θα καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα με το κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα αν ένας σύζυγος έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματά του, τα δύο ποσά συμψηφίζονται. Έτσι, το Δημόσιο εισπράττει ευκολότερα τις οφειλές ξεμπερδεύοντας ταυτόχρονα και με τις επιστροφές που θα έπρεπε να κάνει. Με τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά αυτό δεν θα συμβαίνει.

Επίσης αν υλοποιηθεί η ιδέα του ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ο μοναδικός λόγος για να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις τα ζευγάρια θα είναι η περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στο ταίρι του.

Πηγή: in.gr