12Νοέ

Πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε λογιστές, μεσίτες ακινήτων και εμπόρους για ξέπλυμα χρήματος

Επιμονή του πελάτη να πληρώσει με μετρητά, ασυνήθης νευρικότητα κατά τη συναλλαγή, συχνή αλλαγή διεύθυνση, επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές αλλά και απενεργοποιημένα τηλέφωνα της κατοικίας ή της επιχείρησης είναι συμπεριφορές που θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα πρέπει να παρακολουθούν στο εξής οι λογιστές, οι μεσίτες ακινήτων  και έμποροι οι αντικειμένων μεγάλης αξίας όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης.

Οι επαγγελματίες οι οποίοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη βάση των νέων διατάξεων νόμου που έχουν τεθεί σε ισχύ, έχουν περίπου δύο μήνες περιθώριο προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς αρχίζουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που φθάνουν έως 1 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως 2 έτη.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι μετείχαν στη σημερινή σύσκεψη, να υποβάλουν ως τα μέσα του μήνα τις παρατηρήσεις τους αλλά και προτάσεις  αναφορικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενημέρωσης των επαγγελματιών  που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρίσκονται οι βαριές ποινές, τόσο διοικητικές όσο και ποινικές. Οι διατάξεις νόμου προβλέπουν:

1.Φυλάκιση μέχρι δύο έτη, σε περιπτώσεις: α) Παράλειψης αναφοράς ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής β) Παρουσίασης ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων

2.Πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου ή της οντότητας μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ

3.Πρόστιμο σε βάρος των μελών Δ.Σ., του Διευθύνοντος Συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, μέχρι ένα εκατομμύριο

4.Απομάκρυνση των ανωτέρω προσώπων από τη θέση τους

5.Δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το νομικό πρόσωπο ή την οντότητα και την φύση της παράβασης

6.Οριστική απαγόρευση άσκησης ορισμένων δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου ή της οντότητας

7.Οριστική ή προσωρινή ανάκληση ή αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της οντότητας ή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας

8.Πρόστιμο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ  σε εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα

9.Δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το φυσικό πρόσωπο και την φύση της παράβασης

10.Οριστική ή προσωρινή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας

Πηγή:in.gr