11Σεπ

Παγίδα στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους – Διαβάστε ποια είναι και πως να την αποφεύγετε

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος θα μπορούν υποβάλλουν από το 2019 (εισοδήματα 2018) οι σύζυγοι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συνέχεια, φυσικά, θα εκδίδονται και ξεχωριστά εκκαθαριστικά βασισμένα στις δηλώσεις που απέστειλαν οι σύζυγοι, κάτι, όμως, που κρύβει παγίδα.

Ταυτόχρονα, η φορολογική διοίκηση αποφάσισε ότι ακόμα και στις κοινές δηλώσεις θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και κατ’ επέκταση επιστροφή φόρου εφόσον προκύπτει για τον κάθε υπόχρεο. Ήδη οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και το προσεχές διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν εάν επιθυμούν για λόγους ιδιωτικότητας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις με τους συζύγους.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση αρκετοί που θα διαλέξουν τις χωριστές δηλώσεις μπορεί να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή:

  1. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
  2. Αυτόματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώνει και τον / τη σύζυγο για την επιλογή αυτή.
  3. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία εκείνα που είναι στο όνομά του. Δηλαδή, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων – δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται.