11Σεπ

Στην τελική ευθεία το Περιουσιολόγιο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του νέου Περιουσιολογίου, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα «σκανάρει» την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων.

Στα τέλη μάλιστα του Οκτωβρίου, με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει είναι έτοιμη η πρώτη φάση του σχεδίου, με δεδομένο ότι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη σε αυτήν όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Περιουσιολόγιο, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» που περιλαμβάνει αρκετά «επιθετικές» διατάξεις, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τον σχεδιασμό των ελεγκτικών αρχών, κύρια επιδίωξη είναι όπως όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων μπουν σε μια τεράστια βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει εισοδήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, καταθέσεις, μετρητά, τιμαλφή μεγάλης αξίας, μετοχές και ομόλογα.

Επισημαίνεται ότι το νέο Περιουσιολόγιο, η δημιουργία του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφού θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο του 2016, αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, καθώς από τη στιγμή που θα λειτουργήσει πλήρως θα καταργηθούν τα τεκμήρια με τη σημερινή τους μορφή, αλλά σχεδιάζεται να επιβληθεί και ένας ενιαίος φόρος περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση με τον σχεδιασμό που υπάρχει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην παρούσα φάση θα υλοποιηθεί το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι θα τεθεί το 2020 με την ολοκλήρωση και του Κτηματολογίου.

Ουσιαστικά με το Περιουσιολόγιο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι και όλες οι επιχειρήσεις, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Στο Περιουσιολόγιο θα συγκεντρωθούν σταδιακά όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως:

  1. Ακίνητα, όπως: κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες.
  2. Αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα.
  3. Μετρητά, χρυσός (είτε επενδύσεις είτε σε φυσική μορφή).
  4. Εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροσκάφη κλ.π.), σκάφη θαλάσσης – αναψυχής,.
  5. Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες
  6. Δρόμωνες ίπποι, δηλαδή άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες.
  7. Κοσμήματα μεγάλης αξίας, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα και πλάκες χρυσού, που έχουν στην κατοχή τους, θα πρέπει να τα δηλώνουν όλοι οι φορολογούμενοι, για να αποφύγουν κυρώσεις στην περίπτωση που πέσουν στα δίχτυα των ελεγκτικών Αρχών.

Με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Παράλληλα, από τις μεταβολές στην ακίνητη και κινητή περιουσία κάθε φορολογούμενου θα εντοπίζεται ευκολότερα η φοροδιαφυγή, καθώς κάθε προσαύξηση περιουσίας που θα καταγράφεται στο Περιουσιολόγιο θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ανωτέρω στοιχείων θα δοθεί δίμηνη ή τρίμηνη διορία στους φορολογουμένους προκειμένου να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί είναι ορθά και αποτυπώνουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Στην περίπτωση που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, θα μπορούν να τα διορθώνουν. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο θα κινδυνεύουν µε αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ακόμη και δήμευση της περιουσίας τους.